Στην παιδεία, σε όλη την κλίμακα μάθησης, για να βγαίνουν αξιοπρεπείς και σοφοί πολίτες για την ατομική και παγκόσμια εξέλιξη, είναι αναγκαίο να επαναφέρουμε την πρωτογενή μας ανάγκη, την αυτογνωσία σε πρακτική και θεωρία, όπως προέτρεπε ο πολυαγαπημένος μας δάσκαλος Σωκράτης. Να κάνουμε τρόπο ζωής τα διαχρονικά ρητά της σωτήριας διδασκαλίας του Χριστού μας «Μην κάνεις ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν», «Αγάπα τον πλησίον σου ως  εαυτόν» και «Αγαπάτε αλλήλους».

Ενώ τώρα διδάσκονται μόνο κούφια γράμματα για επάνδρωση μονάδων παραγωγής και για ανταγωνισμό στη μεγάλη σχολή εξαπάτησης του εμπορίου, σαν να τους λένε έμμεσα «κάνε ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κλέβει και να σκοτώνει ο ένας τον άλλον από την αρρωστημένη νοοτροπία που μας ενσωμάτωσε το παγκόσμιο απεχθές σύστημα, την ασυνειδησία, τον διχασμό, την πονηρία, τη δουλοπρέπεια, την σπιουνιά, την ανευθυνότητα, τη δολοπλοκία, τη λούφα, το ψεύδος και τον ατομισμό.

Για όλους θα είναι απόλυτα δωρεάν η εκπαίδευση και οι ξένες γλώσσες, εφόσον η πολιτεία, κόβοντας χρήμα, θα πληρώνει τους καθηγητές και τα βιβλία. Σιγά-σιγά θα εξαφανιστεί η παραπαιδεία και η άχρηστη μάθηση, που διοχετεύεται  από το πολιτικό σύστημα, για να αποπροσανατολίζουν και να εξυπηρετούν τα οικονομικά τους και όχι μόνο συμφέροντα. Τα γράμματα από μόνα τους φέρνουν την έπαρση, την εκμετάλλευση, τη ζήλια, τον ανταγωνισμό και τη σχιζοφρένεια, αν συνδυαστούν με θώκους κι αξιώματα. Απόλυτη απόδειξη αυτός ο κόσμος. Κατέχεται και κατευθύνεται από «μορφωμένους» από βάθους αιώνων και βλέπετε πού έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα, στην αυξανομένη πανωλεθρία και στα αναρίθμητα κτηνώδη δεινά. O ύπουλος προδιαγεγραμμένος διχασμός της ιδιωτικής μάθησης και της δημόσιας, για την εκμετάλλευση των φτωχών. Τα παιδιά των πλουσίων γονέων να μπορούν να σπουδάζουν και με τα πτυχία της μόρφωσης, να κυριαρχούν πάντα στις θέσεις κλειδιά επί των φτωχών, που αδυνατούν να σπουδάσουν.

Οι πλούσιοι, αν επιθυμούν, ας επιλέγουν ιδιωτικούς δασκάλους, αλλά δεν θα εξαιρούνται ως προνομιούχοι για θέσεις κλειδιά της πολιτείας. Στις θέσεις κλειδιά θα μπαίνουν αξιοπρεπείς υπηρέτες, για να εξαφανίσουμε την ασυλία, τις μίζες και τη διαφθορά, που μεταλλάσσει τις συνειδήσεις.

Όταν η πολιτεία θα κόβει χρήμα, μεγάλο όφελος θα έχουν τα νέα παιδιά, που δεν θα χρειάζεται να τρέχουν σε τηλεοπτικά παιχνίδια, όπου και εξαναγκάζονται να κάνουν ό,τι τους πούνε για να κερδίσουν χρήματα. Ούτε θα καταφεύγουν σε «εύκολες» δουλειές, πουλώντας τα σώματά τους ή ναρκωτικά, σε απάτες και σε εγκλήματα. Και το σπουδαιότερο, εφόσον θα κατανοούν όλο και περισσότερο τη φροντίδα της πολιτείας, θα αφυπνίζονται και θα γίνονται υπεύθυνα άτομα συμμετέχοντας στο γενικό καλό και δεν θα φεύγουν αναγκαστικά για μετανάστες.